Nu har du väl skitit i det blå skåpet!
Här nedan kan du kommentera
snacket från bardisken eller skapa ett gästinlägg!
I minibaren kommer jag och mina gäster att orera fritt ur hjärtat om distansritt och lite annat gott och blandat.
Det kan också bli små tips på bra drinkar, kanske någon sur karamell, och ett och annat chips att knapra på och lägga på minnet.
Ta små eller stora klunkar och stjäl gärna ur skålarna, men sätt helst inte i halsen...
Ordningsregler för minibaren
Alla drinkar har ett datum och löpande nummer och drinklistan läses nedifrån och upp. Ibland kan drinkar försvinna från drinklistan för att barskåpet blivit fullt.
Om du vill käfta med eller mot bartendern så kan du göra det i kommentarerna. Men kom ihåg att skriva ned datumet och löpande numret på drinken så att bartendern vet vilken drink det gäller. Alla gäster får föreslå recept på nya drinkar i kommentarerna.
Tips, och tips på tips, tas tacksamt emot under Gästb./Länkar dygnet runt.
Har du reflekterat över alla dina lågt sittande
skitiga och slitna reflexer på hästen?
Ledigt bord
Ledigt bord
Ledigt bord
2018
Ledigt bord
Gamla stamgäster
2015-02-16-1
”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Mahatma Gandhi
2015-02-16-2
Hur man kan luras av hur siffror skrivs.
Vilken sifferangivelse ger det omedelbara intrycket att vara många eller inte så många? 1/4 av deltagarna eller 25 % av deltagarna? Skulle också kunna vara en variant på frågeställningen "Är glaset halvtomt eller halvfullt?"
2015-02-16-3
En undersökning visar att bara 24 % har förtroende för journalister. I Journalistförbundets tidning Journalisten ansåg man detta skulle kunna förklaras av mätfel i undersökningen. Någon mer än jag som inte heller tror på det?
2015-02-16-1
Björn Skifs fick frågan om vad som drivit honom under hans 40 år långa, framgångsrika och mångsidiga karrär. Svaret blev "Lust".
Det är inte vem som helst som rider 120 eller 160 km på en dag, men det är nog lust som också driver många distansryttare att lyckas!
2014-10-20-1
Alltså så här är det:
"När hästen blir lite ding
är det bra med en halsring
under den stoppar du in tummen
så slipper din häst få
ett ryck i munnen"
2014-10-21-1
Har du talat med din hovslagare om fysiologisk skoning?
2014-11-04-1
Undrar du hur det gick på den svenska Unghästfinalen i distansritt som avgjordes sista helgen i september i Kristinehamn? Här kommer en länk till en hemsida där du hittar Årets Unghästar 2014.
www.distansrittensunghastfinal.se
2014-10-19-1
På nästan alla distansritter finns det några kilometer asfalt med, och en distanshäst ska ha tränat flera mil i skritt och trav på asfalt. Många försöker rida på den lilla smala grussträngen som ofta finns mellan asfalten och annan typ av underlag/terräng. Tyvärr har jag också flera gånger sett att man rider med vänster benpar på asfalten och höger benpar på grussträngen. Låt bli det! Det är som att be om både tappskor, vrickning och en hälta eftersom det alltid finns en liten nivåskillnad mellan asfalten och grussträngen. (Klicka på bilden och kolla grå h.f. så fattar du.)
Rid med alla fyra benen på asfalten i stället. Asfalt är en blandning av krossad sten och bitumen (en oljeprodukt) och inget att vara rädd för om hästen får stöd i tyglarna och rids i balans. Lite försiktigare får man vara om det regnar och speciellt om det är nära nollgradigt då asfalt lätt kan bli hal. Riktigt varma sommardagar uppåt 30 plusgrader kan asfalt vara mindre stum att rida på än en snustorr grusväg. Punkt.
2014-10-18-2
Bara en liten tanke och reflexion. Hittade en gammal lapp med en tänkvärd notering från Vasaloppet på skidor 2007. Efter 67 km hade man åkt på cirka 19,1 km/tim!
Segraren 2014 åkte 90 km på 4.14,33 tim vilket innebär 21,2 km/tim.
Segrande häst på Riksmästerskapet 90 km 2014 i Kristinehamn hade 4.23,16 tim/20,5 km/tim.
Tanken slår mig – Är en skidåkare utan vetgates verkligen snabbare än en häst med vetgates över samma distans?
Jag nöjer mig med att konstatera två saker. En skidåkare kan tala medan hästen bara kan ge signaler som ryttaren måste kunna tolka rätt. Cirka 95 % av hästens DNA är samma som människans, så därför borde en elitskidåkare i långlopp kunna dela med sig av egna erfarenheter av tuffa lopp som kanske kan hjälpa en distansryttare att rätt tolka sin häst. När och hur då?
2014-10-18-1
En distansridande läkare berättade för länge sedan på ett distanssymposium att, om man dricker sportdryck under tävling och tuff träning så ska man bara dricka vatten i början av ansträngningen eftersom sportdryck påverkar magen att ta upp mindre mängd vätska.